• Beauty
 • Damesbadhuis Schoon: een heerlijk moment voor jezelf!

  Dit bericht is gepost in Beauty and tagged , , , , . Bookmark de permalink.

  Ik sluit niet uit dat ik in een vorig leven een zeemeermin ben geweest, zo dol ben ik op badderen, spelen in het water. Bezig zijn met je lijf, massages; ik word er blij van. Damesbadhuis Schoon, een heuse hammam in hartje binnenstad, was mij echter tot nog toe ontgaan terwijl ik echt om de hoek woon. Voor Kus uit Amersfoort mocht ik het badhuis bezoeken, wat niet bepaald een straf was..

  Käte Göbel, de eigenaresse, is een echte powervrouw. Ze startte het badhuis vanuit haar liefde voor hammambezoek en haar wens om werkelijk te doen wat haar het meest plezier geeft. Als je het badhuis binnentreedt, voel je je direct welkom. Käte ontvangt je hartelijk, alsof je in haar huiskamer mag vertoeven. Ze is zover zij weet de enige van Hollandse afkomst die een hammam in Nederland is gestart. Het badhuis is een geslaagde mix van Arabische invloeden en een Riviera Maison-interieur.

  Na een heerlijk kopje verse muntthee mag ik mij in de kleedruimte omkleden totdat ik alleen nog een bikinibroekje draag. Ik loop dan de trap af naar beneden waar ik het ‘ontspannings-walhalla’ aantref. Ik krijg een glimlach van oor tot oor: hier ga ik mij de komende uren prima vermaken!

  De ruimte is heel mooi licht en er hangt een fijne relaxte sfeer

  De ruimte is heel mooi licht en er hangt een fijne relaxte sfeer. Sommige vrouwen komen hier alleen, tijd voor zichzelf makend, maar ik zie ook groepjes vriendinnen of familie die samen zijn. Het verschil met een saunabezoek, los van dat er geen echte sauna is, is dat je niet muisstil hoeft te zijn. Een hammam-bezoek is van oorsprong ook echt een sociaal gebeuren. Vrouwen kunnen met elkaar praten, elkaars haren wassen en lichaam helpen inzepen in een intieme setting  Het is ontroerend om te zien hoe dit eraan toe gaat onderling. Dit is wellicht ook iets wat wij als nuchtere Hollanders kunnen leren: het lijfelijke contact met elkaar.

  Er is een heus badgangritueel bij een hammam. Een van de medewerkers legt het mij uit. Ik begin eerst bij de hararet, de warme ruimte, waar je een eigen plek uitzoekt bij een wasbak. Hier giet je bakjes met warm water over je lijf om zo je lichaam te laten wennen. Dan mag ik de stoomruimte binnentreden, een kleurige sterrenhemel tot mijn verrassing. Dat is dan ook het enige wat ik zie door alle stoom. Het is een soort sprookjeswereld waar je rustig en genietend van de hitte tot jezelf komt.

  En dan, enige aarzeling bij het scrub-ritueel. Door mijn eerdere ervaringen bij andere hammams weet ik dat dit er niet zachtzinnig aan toe gaat: de vellen vliegen van je lijf en geen enkele plek op je lichaam wordt overgeslagen. Toch zijn hier de Hollandse invloeden ook voelbaar, pfew. Het srubben gaat met beleid en de medewerkers vragen of de druk goed is. Daarna wordt je overgoten door warm water. Alsof je weer even een kind mag zijn dat door haar moeder volledig wordt verzorgd. Daarna wordt je ingezeept met veel zeep en dan volgt een fijne massage. Vervolgens mag ik weer naar de hararet om op de grote stenen zitplaats te liggen en ingesmeerd te worden met honing. Geen ‘sticky feeling’, maar juist heel zacht en vloeibaar.‘Laat mij anders nog maar even liggen hier, het mag nog wel wat langer duren hoor’, wens ik. Maar, aan alles komt een einde. Nou, toch nog maar een keer dat stoombad in dan en misschien nog een keer.

  Aan het einde van de dag voelt mijn huid helemaal zacht aan en vertrek ik lekker rozig en ontspannen richting huis. Mijn lijf gereinigd, maar ook mijn hoofd voelt volledig ruim en opgeschoond. Dit zou je jezelf eigenlijk maandelijks moeten gunnen.

  Bij Damesbadhuis Schoon kan je verschillende behandelingen en/of arrangementen boeken. Echt een aanrader. Daarnaast maakt eigenaresse Käte heerlijk Arabisch georiënteerd eten klaar wat je kunt verorberen in de loungeruimte bij de open haard, tussen het badderen door.

  Genietse!!

  Damesbadhuis Schoon

  Oliesteeg 7
  Amersfoort
  www.badhuisschoon.nl

  Dit bericht is gepost in Beauty and tagged , , , , . Bookmark de permalink.

  About Ida

  Ida is Cranio Sacraal therapeut in opleiding en Yin-Yoga docent. Ze heeft een eigen praktijk aan huis Huis onder de Zee. Haar interesses liggen op het gebied van bewustzijnsontwikkeling in de breedste zin van het woord. Alles waar aandacht voor schoonheid is en wat met liefde gemaakt of bedacht wordt! Ida blogt het liefst over alles wat maar bijdraagt aan een leukere, bewuste wereld!

  Comments are closed.