• Food & Drinks
 • Proef de Haven – een heerlijk event aan de Eemhaven

  Dit bericht is gepost in Food & Drinks and tagged , , , , , , . Bookmark de permalink.
  img-20160927-wa0007

  Foto’s: Jorit en Ida

  Lag jij afgelopen zondagochtend nog in je bed? Jorit en ik zaten al om 12:00 aan onze eerste wijn! Inclusief heerlijk eten op het terras in de lekkere nazomer zon aan de Eemhaven. Restaurants Zandfoort aan de Eem, Hoog Vuur, Het Lokaal, De Vereeniging, de Saffraan, Merlot, Dara en poppodium Fluor hadden de krachten gebundeld en verzorgden samen met WijnSpijs wandeling een unieke kans om te kunnen proeven van hun culinaire kunsten.

  Acht locaties aan de haven konden zich op deze dag tussen 12:00 – 17:00 van hun beste kant laten zien. Bij elke locatie kreeg je wijn en een bijpassend gerecht geserveerd. Wanneer heb je de kans om 8 (!) keer op een dag te mogen proosten met je lief, familie of vrienden? Hoe gezellig is dat?!

  Samen met goede vriend Jorit, Amerfoorter, carnivoor (jammer….) en nog wat onhandige kenmerken, ging ik op pad. Als horeca ondernemer was hij perfect om deze middag te betrekken als kritisch journalist in spé. Details als gezien worden als gast, de liefde die je voelt en proeft in het eten en de wijn, de creativiteit, het vakmanschap, dit alles maakt een restaurant!

  img_20160925_162239

  Hoewel ik in de binnenstad woon was ik nog niet eerder op bezoek geweest bij Het Lokaal. Al eerder in the picture gezet door Kus uit Amersfoort, is het Lokaal een buitengewoon sympathiek collectief welke (zoveel mogelijk) biologische producten uit de streek promoot. De WijnSpijs wandeling leek voor hen een ideale manier om zich te presenteren aan een groter publiek.

  En hoe! We werden hartelijk verwelkomd door drie ondernemers die voelbaar hun passie voor eten en drinken uit de streek wilden delen. We kregen slow coffee, zelfgebrouwen bier en een heerlijke prijswinnende witte wijn uit Nijkerk. Het laatste is overigens echt iets bijzonders, zo dichtbij ons stadje zo’n smaakvolle wijn kunnen creëren! Dit alles ondersteund door zeer smaakvolle diverse gerechtjes waarbij ik verbaasd was over de kwaliteit van de keuken in vergelijking met de andere restaurants die hier hun corebusiness van maken. 

  img-20160927-wa0012

  Verder ben ik een nog groter fan geworden van Hoog Vuur! Ook deze middag staken zij er met kop en schouders bovenuit. Met mijn Rotterdamse roots werd ik buitengewoon gelukkig van deze inspirerende industriële locatie. Opvallend was ook de rust die het personeel uitstraalt en de aandacht die je daar als gast ervaart.

  De voor deze middag gekozen Moldavische Cabernet Blanc (een Cabernet Sauvignon, gemaakt van blauwe druiven, maar zonder de schillen mee te vergisten krijg je dan toch witte wijn) was veruit de meest origineelste, gedurfde wijn tijdens deze dag, perfect aansluitend bij de baba ganoush en een taartje van geitenkaas die we als gerecht kregen.

  Wat kan ik zeggen over restaurant Merlot? Zoals altijd goede wijnen, what’s in a name… Fijne, relaxte bediening, geen poeha en tegelijkertijd kwaliteit biedend. Een stabiele factor, ook op deze middag waar je eigenlijk maar een half uur verblijft bij een restaurant. Wel even wennen om niet zoals gewoonlijk urenlang te tafelen op een plek. Parels als Hoog Vuur, het Lokaal en Merlot hebben werkelijk stadsallure! Het maakt je trots dat zij tot 033 behoren.

  img-20160927-wa0013

  Jorit en ik waren geneigd op het einde nog wat langer te blijven hangen bij Dara, het beste restaurant terras in Amersfoort bij zonneschijn (‘s middags en ‘s avonds), maar de afterparty bij poppodium Fluor was al begonnen. Dacht je dat je alles gehad had na 7 restaurants bezocht te hebben, bleek ook daar nog een chocoladefondant, een kaasplankje, bier en wijn klaar te staan. Even later die avond gingen we rollend (en ietwat aangeschoten….) naar huis!

  De deelname aan dit event kostte €65,- per persoon met de belofte om volledig in de watten gelegd te worden met heerlijke wijntjes en bijpassend eten. Je kreeg van tevoren per post een wijnproef-boekje, persoonlijke WijnSpijs-strippenkaart en zelfs een wijndoekje om tijdens de wandeling een stralende glimlach te behouden zonder wijnaanslag (en die zoen te scoren bij je date op het einde van de middag). Erg goed verzorgd dus! 

  img-20160927-wa0011

  Wat zo leuk is aan de WijnSpijs wandeling is dat je een inkijk krijgt in alle restaurants en je de sfeer kan proeven. Kleine tip ter verbetering: niet elk restaurant bleek uit de voeten te kunnen met vegetarisch eten. Bij sommigen miste ik de uitleg en kennis van de wijnen die uitgeserveerd werden en had er wat meer aandacht gegeven kunnen worden aan ons als WijnSpijs-deelnemers. Maar over all absoluut voor herhaling vatbaar!

  Life is good, zeker in Amersfoort aan de Eemhaven. Cheers!

  img-20160927-wa0009

  P.S.: Kun je niet wachten tot de volgende WijnSpijs Wandeling in Amersfoort? Binnenkort staan er ook leuke wandelingen gepland in Hilversum en Naarden!

  Hilversum 16 Oktober – www.wijnspijs.nl/culinaire-wandeling/hilversum

  Naarden 20 November  – www.wijnspijs.nl/culinaire-wandeling/naarden

  Dit blog is in samenwerking met WijnSpijs Wandeling geschreven. Dit verandert echter niks aan mijn mening of de inhoud. Ik schrijf alleen over onderwerpen waar ik enthousiast over ben!

  Dit bericht is gepost in Food & Drinks and tagged , , , , , , . Bookmark de permalink.

  About Ida

  Ida is Cranio Sacraal therapeut in opleiding en Yin-Yoga docent. Ze heeft een eigen praktijk aan huis Huis onder de Zee. Haar interesses liggen op het gebied van bewustzijnsontwikkeling in de breedste zin van het woord. Alles waar aandacht voor schoonheid is en wat met liefde gemaakt of bedacht wordt! Ida blogt het liefst over alles wat maar bijdraagt aan een leukere, bewuste wereld!

  Comments are closed.