Lifestyle

Culturele tour in Amersfoort – echt niet saai!

Dit bericht is gepost in Lifestyle and tagged , , , , , . Bookmark de permalink.

Foto’s: Marielle

Cultuur in Amersfoort

Bij het woord cultuur denk je misschien aan slenteren door een saai museum met kunst waar je helemaal niets in ziet. Zo dacht ik eigenlijk ook lange tijd. Maar als je je ervoor openstelt zijn er heel veel leuke musea in Nederland waarbij het woord saai echt niet van toepassing is. Amersfoort heeft ook heel wat leuks te bieden. In deze blog neem ik je mee op een culturele tour. 

Mondriaanhuis

Onlangs bedacht ik me dat ik vrij was, mijn museumkaart al lang niet had gebruikt en het Mondriaanhuis nog nooit bezocht had. Genoeg redenen om eens langs te gaan! Toen ik de medewerker vertelde dat ik een rasechte Amersfoortse ben maar dit museum nog nooit had betreden maakte hij me duidelijk dat ik me moest schamen. “Maar ik ben er nu toch?” was mijn reactie. De medewerker knikte en startte vervolgens een korte persoonlijke rondleiding. Zo persoonlijk is een museumbezoek doorgaans nooit dus ik werd al meteen enthousiast.

Het museum draait, je raadt het al, om Piet Mondriaan (1872-1944). Een geboren Amersfoorter waar we trots op mogen zijn omdat hij veel teweeg heeft gebracht in de wereld van de abstracte kunst. Het museum neemt je mee in het leven van Mondriaan en toont hoe zijn stijl is veranderd van realistisch naar abstract (de bekende strakke lijnen en primaire kleuren). Je kunt door zijn woonhuis wandelen (mij iets te kil) en alle zwart/rood/blauw/geel merchandise bewonderen die wereldwijd te koop is. Het leukste van het museum vond ik de zaal waar een 3D film werd getoond over zijn tijd in New York. Ik werd helemaal meegezogen in de animaties, ware het niet dat er een groepje toeristen de zaal in kwam waar ik plaats voor moest maken. Helaas, volgende keer meer!

 

KAdE

Op het Eemplein bevindt zich Kunsthal KAdE, vooral gericht op moderne/hedendaagse kunst. Elke keer als hier een nieuwe tentoonstelling is breng ik een bezoek. Zo ook op een zwoele zomerse ochtend samen met een vriendin en haar dochter van twee. Het kind had het na twee schilderijen al wel gezien ondanks verwoede pogingen van moeders om haar te entertainen. Toen ik een bezoek bracht was de tentoonstelling Jaar van de Stijl. Deze is helaas net afgelopen maar er komen weer gave tentoonstellingen aan.

Het leukste aan KAdE vind ik misschien wel de zogenaamde kids afdeling die voor volwassenen eigenlijk net zo leuk is. We kwamen hier voor wat entertainment voor het kind maar uiteindelijk genoten we zelf misschien nog wel meer met alle creativiteit die je hier kwijt kunt. Je kon aan de slag met gekleurde kunststof vormen, projectoren, gekleurde stickers en glow in the dark kurken. Sla dit deel zeker niet over (dus ook niet als je geen kind bij je hebt).

Kade heeft een gezellig café voor koffie, lunch en/of borrel en een shop met allemaal geweldige boeken en gadgets. Het museum is heel mooi van binnen en er is altijd genoeg te zien en doen dus breng zeker eens een bezoek.

 

Het jaar van De Stijl

Mondriaan maakte deel uit van de op abstracte kunst gerichte groep De Stijl. Omdat 2017 het jaar van De Stijl is, heeft Amersfoort groots uitgepakt:

Er zijn kunststof bankjes aan bomen bevestigd rondom het centrum in de herkenbare Mondriaan stijl. Ideaal om even lekker bij te komen na een museumbezoek/shopmiddag/stadswandeling (ze zijn steviger dan ze eruit zien).

Als je van Amersfoort naar Utrecht fietst kom je langs de route een tiental pilaren tegen van zes meter hoog gebaseerd op de Stijl.

Op het braakliggende terrein naast het Eemplein staat het Stijlpaviljoen. Dit bouwwerk is gebaseerd op De Stijl en diverse kunstenaars hebben daar hun eigen hedendaagse invulling aan gegeven.

Kortom, laat het idee los dat kunst saai is en ga op culturele ontdekking in Amersfoort!

Dit bericht is gepost in Lifestyle and tagged , , , , , . Bookmark de permalink.
mariellevanwieringen@gmail.com'

About Marielle

Marielle is altijd nieuwsgierig naar (nieuwe) leuke hotspots en is blij als er steeds meer nieuwe plekken bij komen. Het liefste laat ze de pittoreske én de hippe plekken van de stad zien aan mensen die denken dat Amersfoort maar een suf dorp is. Want dat is Amersfoort natuurlijk niet! Verder is Marielle gek op vintage en struint ze graag rommelmarkten en kringloopwinkels af.

Comments are closed.