Lifestyle

De missie van de platte buik – spieren op je 40ste

Dit bericht is gepost in Lifestyle and tagged , , , , , . Bookmark de permalink.

Fotobron: Librestock – Pexels.com

De laatste tijd hebben Daniëlle en ik je overladen met het wel en wee van onze platte buiken wens. Daar begon onze missie ook mee, want die broek die steeds strakker werd en die bikini die niet meer zo mooi stond zat ons dwars. Maar naast onze esthetische motivatie, waren we er ons ook van bewust dat er veel belangrijkere voordelen aan een gedegen krachttraining zitten. Zo las ik een tijd geleden, voordat ik aan de missie begon, over het belang van krachttraining voor vrouwen van onze leeftijd (ergens rond de 40).

Iedereen weet dat na je 25ste de grote aftakeling van je lichaam begint (drama!). Dat je kraaienpootjes krijgt, je huid wat slapper wordt en je de eerste grijze haren ziet is voor velen al bekend. Maar wist je dat je spieren net zo hard aftakelen? (Nog meer drama!).

Na ongeveer je 30ste levensjaar, verliest je lichaam aan spiermassa en spierkracht. In cijfers komt dit neer op circa 7,5 kilo aan spiermassa. Dit is nadelig voor je gehele kracht en lichaamshouding. Deze zal hierdoor steeds meer inzakken. Maar niet alleen spieren zijn belangrijk voor een krachtig lichaam. Ook je botten. En laat krachttraining hier nou een zeer gunstig effect op hebben.

Trainen met gewichten zorgt, volgens verschillende onderzoeken, voor een hogere dichtheid van de botten. Dit is een belangrijke voorwaarde om osteoporose tegen te gaan. Anders dan bij andere sporten als zwemmen en fietsen heb je bij krachttraining veel werking van zwaartekracht op je lichaam wat dit gunstige effect teweeg brengt. Vrouwen hebben trouwens ruim tweemaal zoveel kans om osteoporose te ontwikkelen.

Want het goede nieuws is, dat je je spiermassa en botdichtheid snel weer opbouwt

Tot je 40ste, zul je nog niet veel merken van het verlies aan spiermassa en botdichtheid. Maar als je als vrouw de menopauze bereikt, zul je dit wel gaan zien en voelen. Mocht je als 40-jarige vrouw nog niet veel aan krachttraining hebben gedaan, dan is nu het moment om hiermee te beginnen. Want het goede nieuws is, dat je je spiermassa en botdichtheid snel weer opbouwt. Dus lieve lezer, doe je het niet voor een platte buik, doe het dan voor je gezondheid. En natuurlijk geldt dit net zo sterk voor mannen als voor vrouwen.

Op naar de sportschool dus! En ga niet zelf aanmodderen met gewichten. Bij veel sportscholen lopen gediplomeerde medewerkers rond die een goed schema voor je kunnen maken. Als je zegt wat je doel is, kunnen ze hier rekening mee houden. Of neem, zoals ik, een personal trainer in de arm. Het voordeel hiervan is, dat deze echt maatwerk levert en je een nog grotere schop onder je kont geeft (knipoog).

Veel sportplezier!

Liefs, Jelena

Ik ben geen expert en zal misschien niet alles even goed kunnen uitleggen. Ik raad je daarom aan om voor meer informatie een professional te raadplegen. Voor dit artikel heb ik gebruik gemaakt van informatie van de volgende websites:

 FITsociety.nl

Krachttraining.net

 Holistik.nl

 Optimalegezondheid.com

Dit bericht is gepost in Lifestyle and tagged , , , , , . Bookmark de permalink.

About Jelena

Jelena regelt als oprichter van dit blog de communicatie en organisatie. Ze werkt als freelance fotograaf en is mede-eigenaar van the Odd Bunch. Daarnaast heeft ze veel lol in het geven van workshops en biedt ze graag advies aan ondernemers op het gebied van social media.

Comments are closed.