Bewust Leven

Een maand zonder plastic, kan dat?

Dit bericht is gepost in Bewust Leven and tagged , , , , , . Bookmark de permalink.

Fotobron: Pixabay

Aangezien ik zelf altijd al braaf mijn afval scheid, leek het me een leuk idee om te testen of ik een hele maand zonder plastic afval kon leven. 1 juli begon het plasticdieet en ik zit inmiddels dus op de helft.

Ondanks dat ik altijd al best wat moeite steek in het scheiden van mijn afval, was het toch niet zo makkelijk als ik dacht. In eerste instantie dacht ik dat ik wel even helemaal plasticvrij zou kunnen leven. Ik ging echter de eerste twee dagen van mijn dieet al de mist in bij het kopen van bosbessen (in plastic bakje of course) en het drinken van bier uit een plastic bekertje op het festival Dias Latinos. Wanneer je koffie to go (in een plastic bekertje) haalt wordt online vaak aangeraden om je eigen (niet plastic) koffiebeker mee te nemen. Maar om in dit geval nou met mijn eigen bierglas aan te komen vond ik ook zo wat. Eerlijk gezegd dacht ik er ook pas achteraf over na.

Doordat ik mij online had aangemeld om mee te doen aan het plasticdieet kreeg ik de afgelopen twee weken mailtjes met tips om zoveel mogelijk plastic te vermijden. Van kleine aanpassingen zoals het meenemen van je eigen tas en waterflesje tot de in mijn ogen iets extremere dingen zoals het meenemen van je eigen mok of besteksetje. Super goed natuurlijk, maar ik koos er voor om eerst maar eens klein te beginnen.

Toch vond ik het lastig bij het kopen van bijvoorbeeld brood om plastic vrij te gaan.

Aangezien ik eigenlijk altijd al een eigen waterflesje en tas bij me heb was dit een kleine stap. Mijn plan was dus om helemaal zonder plastic te gaan, maar dit ging zonder enige voorbereiding al gauw mis.  Ik probeerde er daarom deze maand extra op te letten bij het doen van boodschappen dat deze niet in een plastic verpakking zaten. Toch vond ik het lastig bij het kopen van bijvoorbeeld brood om plastic vrij te gaan. Ik had even langs de bakker kunnen gaan en m’n eigen zakje mee kunnen nemen, maar het was al half 10 en alleen de supermarkt was dus nog open.

Wel heb ik me verdiept in het zelf maken van dingen die normaal gesproken in plastic zijn verpakt. Zo ging ik aan de slag met een online ‘recept’ om mijn eigen wasmiddel te maken. Om eerlijk te zijn is het best goed gelukt en ruikt mijn was alsnog lekker fris.

Ook ben ik deze week langs een ware bulk winkel gegaan, de Nieuwe Graanschuur in Amersfoort. Dit houdt in dat je je eigen bakjes en zakjes mee kunt nemen en zo dus zonder verpakkingen kunt shoppen. De conclusie van de afgelopen twee weken is dan ook dat het vooral aan voorbereiding nog wel eens ontbrak. Plastic vrij leven is prima te doen als je bereidt bent wat gemakken in te leveren en er dus wat moeite insteekt. De komende twee weken ga ik dus nog harder mijn best doen om plastic te vermijden, maar toch vind ik stiekem dat ik al best goed op weg ben!

Dit bericht is gepost in Bewust Leven and tagged , , , , , . Bookmark de permalink.

About Marleen

Marleen is afgestudeerd aan de opleiding Nieuws en Media. Ze is gek op reizen en heeft tevens een passie voor geschiedenis en duurzaamheid. Voor Kus uit Amersfoort zal ze je daarom tips geven voor een duurzamer leven en leuke weetjes delen over de geschiedenis van de stad. Maar voor toffe horeca adressen gaat ze ook graag op pad!

Comments are closed.