Bewust Leven

Een maand zonder plastic, of toch niet?

Dit bericht is gepost in Bewust Leven and tagged , , , , , , . Bookmark de permalink.

Fotografie: Marleen

Als we door blijven gaan op de manier waarop we nu bezig zijn, zal er in 2050 meer plastic in de oceanen te vinden zijn dan vis. Omdat ik deze maand de hoeveelheid plastic in onze oceanen iets wilde terug dringen deed ik mee aan het plasticdieet. Zoals ik in mijn vorige blog al beschreef, scheid ik altijd braaf mijn afval en leek het me dus een uitdaging om een maand helemaal plastic vrij te gaan. Ondanks dat ik af en toe de mist in ging, ging het de eerste helft van het ‘dieet’ naar mijn mening best goed. Met een positieve mind-set zou het de tweede helft van het dieet dan ook alleen nog maar beter gaan.

Maar zoals je misschien kunt raden ging dat niet helemaal zoals gepland. Ik dacht dat het wel zou lukken om helemaal plastic vrij te leven, maar achteraf heb ik helaas toch best veel plastic door mijn handen laten gaan in de afgelopen twee weken.

Omdat ik voorheen altijd al mijn eigen (stoffen) tas en waterfles meenam, was het niet moeilijk om dit te blijven doen. Ik kwam er echter achter dat helemaal plastic vrij gaan toch nog best een uitdaging was. Zo kon ik bijvoorbeeld niet even snel langs de supermarkt gaan om al mijn boodschappen in een keer in te laden. Veel producten in de supermarkt zijn namelijk in plastic verpakt. En zo was ik dus genoodzaakt om langs de markt of de speciale ‘bulk winkel’ (waar ik in mijn vorige blog over schreef) te gaan als ik mij aan het plasticdieet wilde houden.

Maar er gingen gelukkig ook dingen goed. Zo had ik er de eerste helft van de maand moeite mee om bosbessen zonder plastic verpakking te scoren. Voor zover ik wist zaten bosbessen ook altijd netjes in een plastic doosje verpakt, tot dat ik op de markt losse bosbessen tegenkwam. Zo kon ik dus plastic vrij bosbessen shoppen en ook nog eens zelf bepalen hoeveel ik er wilde. Ook merkte ik dat ik best vaak een rietje gebruikte en na enige research online kwam ik RVS rietjes tegen die net zo goed werken en ook nog eens recyclebaar zijn.

Om met je eigen bierglas aan te komen op een festival gaat mij persoonlijk net iets te ver.

Plastic broodzakken en plastic bekers op festivals zijn voor mij nog steeds lastig om te vermijden. Je kunt natuurlijk naar de bakker gaan met je eigen broodzak, maar om met je eigen bierglas aan te komen op een festival gaat mij persoonlijk net iets te ver. Ik vind het hartstikke knap dat er mensen zijn die helemaal plastic vrij leven, maar toch zie ik mijzelf dit nog niet zo snel doen. Ik heb wel veel gehad aan de tips die ik via de mail kreeg en gemerkt dat het meenemen van een eigen tasje, thermosfles, bakje voor je snacks en waterfles bijvoorbeeld prima te doen zijn en toch al een groot verschil maken.

Wil je helemaal plastic vrij leven, zorg er dan voor dat je je goed voorbereid de deur uit gaat en bereid bent om wat meer tijd vrij te maken voor het halen van je boodschappen. Zoek ook meer informatie op over de gevolgen van al dit plastic voor het milieu, zodat je nog gemotiveerder bent om plastic te vermijden. Ook belangrijk is naar mijn idee om het stapje voor stapje te doen, voor mij werkt dit in ieder geval beter dan in een keer helemaal plastic vrij te gaan. Mij zul je dan ook vast en zeker vaker op de markt spotten, maar op een festival blijf ik voorlopig toch stiekem uit een plastic bekertje drinken.

Wil je meer tips, informatie over het plasticdieet of volgend jaar zelf meedoen? Check dan even de website van het plasticdieet.

 

Dit bericht is gepost in Bewust Leven and tagged , , , , , , . Bookmark de permalink.

About Marleen

Marleen is afgestudeerd aan de opleiding Nieuws en Media. Ze is gek op reizen en heeft tevens een passie voor geschiedenis en duurzaamheid. Voor Kus uit Amersfoort zal ze je daarom tips geven voor een duurzamer leven en leuke weetjes delen over de geschiedenis van de stad. Maar voor toffe horeca adressen gaat ze ook graag op pad!

Comments are closed.